Samen werken aan kwalitatievere technische verslagen

09.05.2022

De OVAM en de erkende bodembeheerorganisaties zetten samen hun schouders onder kwalitatievere technische verslagen. Dit zal niet enkel leiden tot betere technische verslagen, maar zal ook de behandelingstermijn aanzienlijk verkorten. 

Omdat wij dat niet alleen kunnen, vragen we ook de hulp van de kwaliteitsverantwoordelijken van de erkende bodemsaneringsdeskundigen. 

Gerichte nieuwsbrieven

Om de kwaliteit van de technische verslagen te verhogen, publiceren we in een eerste fase een gezamenlijke reeks van artikels waarin concrete actiepunten worden geformuleerd en de achtergrondinformatie wordt opgefrist. Deze artikels vindt u terug in OVAM's Richtlijnen voor bodemsaneringsdeskundigen, maar ook in onze eigen nieuwbrief (zie verder). 

De artikels en de actiepunten zijn gebaseerd op vaststellingen door de bodembeheerorganisaties in het verleden. Deze punten werden al meermaals benoemd, zowel bij de behandeling van individuele technische verslagen als tijdens overkoepelend overleg of in infosessies.

De volgende 2 artikels werden gepubliceerd:

  • Samen werken aan kwalitatievere technische verslagen : Volledigheid 
  • Samen werken aan kwalitatievere technische verslagen : Vormvereisten

Overgangsperiode 

In een tweede fase zullen de erkende bodembeheerorganisaties bij de behandeling van technische verslagen opgesteld vanaf 1 juli 2022 strenger reageren: afwijkingen ten opzicht van de punten uiteengezet in de beide nieuwsartikels kunnen leiden tot een niet-conformverklaring.

Gegevensuitwisseling tussen OVAM en de erkende bodembeheerorganisaties

De OVAM en de erkende bodembeheerorganisaties Grondbank en Grondwijzer zetten ook verder in op uitwisseling van gegevens over de kwaliteit van technische verslagen. Deze gegevens zullen mee de leidraad vormen voor de periodieke audits die de OVAM uitvoert bij de erkende bodemsaneringsdeskundigen.

Samenwerken

Omdat kwaliteitsverbetering niet mogelijk is zonder samenwerking, vragen wij dat de kwaliteitsverantwoordelijke deze artikelenreeks toetst aan jullie interne bedrijfsprocessen. Zodoende kunnen de bedrijfsprocessen en de bijhorende documenten en documentatie worden bijgestuurd waar nodig.

Bijkomende actiepunten Grondbank vzw

In het verlengde van een aantal initiatieven die Grondbank de voorbije jaren reeds nam (zie ook Meer info), voorzien wij ook dit jaar een aantal acties :

  • Workshop voor starters, die zal doorgaan in onze nieuwe kantoren te Brussel op resp. 3 juni en 23 september 2022: schrijf hier in.
  • Workshop rond kadastrale werkzones, die later dit jaar zal doorgaan;
  • Uitbreiding van onze website www.grondbank.be: onder 'Vakinformatie eBSD' vindt u een overzicht van alle nieuwsbrieven m.b.t. de Standaardprocedure voor Opmaak Technisch Verslag, specifieke richtlijnen en info, enz.... gericht naar de erkende bodemsaneringsdeskundigen.

Meer info

  • Onduidelijkheden, ontbrekende gegevens, afwijkingen t.o.v. de Standaardprocedure die zorgen voor vertraging bij de behandeling van het TV: (zie nieuwsbericht   3 november 2021);
  • Opname van het webinar rond ‘veel gemaakte fouten’ van 2 december 2021 rond veel gemaakte fouten;
  • Presentatie van het webinar rond ‘veel gemaakte fouten’ van 2 december 2021
  • Sjabloon Standaard Technisch Verslag met achtergrondinfo en voorbeelden per onderdeel van het TV  : sjabloon TV 
    (zie ook nieuwsbericht