Wallonië: nieuwe PFAS-richtlijnen mbt uitgegraven bodem uit Vlaams of Brussels gewest

12.12.2023

Het departement ARNE ( Agriculture, Ressources Naturelles et Environnement) van de Waalse overheid heeft recent haar maatregelen m.b.t. PFAS voor gronden uit het Vlaamse en Brussels gewest bijgesteld.  Deze maatregelen zullen opgevolgd worden door de Waalse Bodembeheerorganisatie Walterre. Een overzicht.

1. Uitgegraven bodem afkomstig uit het Vlaamse gewest

Voor de aanvoer van grondoverschotten vanuit Vlaanderen, dient er bij de opmaak van het RQT  (Rapport Qualité des Terres) rekening te worden gehouden met het risico op aanwezigheid van PFAS. De volgende instructies dienen gevolgd te worden: 
Als de monstername wordt uitgevoerd:

  • op een TOP of CGR (installation autorisée): 
    • Indien de herkomst van de uitgegraven bodem niet exact gekend is, dienen alle kwantitatieve PFAS van de CMA/3/D procedure geanalyseerd* te worden, en dit op elk mengmonster;
    • Indien de herkomst van de uitgegraven bodem wel gekend is, wordt er verwezen naar de onderstaande instructies m.b.t. het beschikbare kaartmateriaal;
  • op het terrein van herkomst: de volgens kaart dient te worden geraadpleegd: Maatregelen per gemeente | Vlaanderen.be. Indien het terrein gelegen is in een rode of gele zone, dient PFAS op elk mengmonster te worden geanalyseerd*. Opgelet: voor de rode zones dient men rekening te houden met de grootste cirkel. 

2. Gronden afkomstig uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een kaart opgemaakt met terreinen waarvoor er een potentieel risico op PFAS-verontreiniging is of waarvoor er reeds PFAS-analyses werden uitgevoerd. Op deze worden een aantal zones onderscheiden:

  • Locatie met een zeer hoog risico op PFAS-verontreiniging (ROOD);
  • Locatie met een hoog risico op PFAS-verontreiniging (GEEL);

Locatie met een hoog of zeer hoog risico op PFAS-verontreiniging:

Voor terreinen gelegen in een locatie met een hoog of zeer hoog risico op PFAS-verontreiniging is een analyse op alle kwantitatieve PFAS (cfr. procedure CMA/3/D) vereist, uitgevoerd volgens de onderzoeksstrategieën van de GRGT. Het resultaat van dat onderzoek dient te worden verwerkt in het RQT. 

Niet gekleurde Locaties:

De hogervermelde kaart geeft de uitgevoerde boringen/peilbuizen weer waarvoor er een PFAS analyse werd uitgevoerd. Indien uit de resultaten blijkt dat de limietwaarden (zie verder) worden overschreden, dan dient in het kader van de opmaak van het RQT PFAS ook te worden geanalyseerd*.

TOP's

Indien de herkomst van de uitgegraven bodem - gestapeld op een Brusselse TOP, niet exact gekend is, alle kwantitatieve PFAS van de CMA/3/D procedure geanalyseerd* te worden. Deze verplichting geldt eveneens voor gestapelde gronden afkomstig uit rode of gele locaties, of afkomstig uit niet gekleurde locaties waarvoor er aanwijzingen zijn dat er PFAS aanwezig kan zijn.   

3. Limietwaarden (Valeurs limites) voor gronden afkomstig uit het Vlaamse gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

De te hanteren waarden zijn afkomstig uit de BD PNN voor PFOS en PFOA. In het kader van grondverzet wordt 80% van deze waarden gehanteerd.  
(deze ratio van 80% werd reeds toegepast op onderstaande waarden voor PFOS en PFOA):

  • PFOS – Perfluoroctaansulfonaat: 2,1 µg/kg ds;
  • PFOA – Perfluoroctaanzuur: 0,6 µg/kg ds;
  • Som kwantitatieve PFAS: 8 µg/kg ds.

OPGELET
Het criterium 'som van de kwanititatieve PFAS' is enkel van toepassing voor gronden afkomstig uit het Vlaamse Gewest of het Brussels Hoofdstedelijk gewest. 

* Wij raden aan om contact op te nemen met het team van Walterre indien u specifieke vragen heeft met betrekking tot deze richtlijnen, de te hanteren bemonsteringsstrategieën, enz...