Voorbeeldovereenkomst m.b.t. tijdelijk gebruik landbouwterrein voor werfgebonden activiteiten

25.09.2023

Grondbank vzw heeft, in samenwerking met GRO-TER (federatie voor grondwerkers van Embuild Plus) en de Boerenbond, een voorbeeldovereenkomst uitgewerkt voor het gebruik van landbouwterreinen voor werfgebonden activiteiten. Dit kadert in de problematiek van bodemzorg waarvoor Grondbank sinds een aantal jaar haar steentje tracht bij te dragen. 

Wanneer een grondwerker een landbouwterrein huurt voor het stapelen of behandelen van bodemmaterialen, voor de opslag van bouwmaterialen, enz., dan dient hij er voor te zorgen dat het terrein geen schade oploopt. We denken dan bvb. aan het verdichten van de ondergrond door grondopslag of zwaar materieel, waardoor de waterinsijpeling of doorworteling achteraf wordt bemoeilijkt. Ook dient er op worden toegezien dat de bodem niet wordt verontreiniging als gevolg van de opslag van bodemmaterialen met verhoogde concentraties.

Praktische Leidraad voor Landbouwers
Voor het gebruik van een landbouwterrein als tijdelijke werfzone (terrein voor opslag en verbetering van bodemmaterialen) wordt er als bijlage bij de Praktische Leidraad voor Landbouwers een voorbeeldovereenkomst ter beschikking gesteld die u kan gebruiken om goede afspraken vast te leggen bij het huren van het terrein. Hierin wordt in het bijzonder aandacht besteed aan maatregelen om de bodem te beschermen tijdens het gebruik.

Het gebruik van de voorbeeldovereenkomst is geenszins verplicht. Dit voorbeelddocument wordt vrijblijvend ter beschikking gesteld. Grondbank vzw aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid met betrekking tot het gebruik ervan.

Heeft u vragen over onze praktische Leidraad of de nieuwe voorbeeldovereenkomst? Contacteer ons via grondbank@grondbank.be