Tracimat-nieuws : verplichte sloopopvolging & tracering sloopafval vanaf 1/07/2022

08.03.2022

Sinds 2018 bestaat er een verplichting om een sloopopvolgingsplan (SOP) op te stellen voor sloop-, renovatie- of ontmantelingswerken die vallen onder het toepassingsgebied van Vlarema art. 4.3.3.

Concreet gaat het om volgende sloop-, renovatie- of ontmantelingswerken:

  • Gebouwen niet-residentieel met een bouwvolume > 1000 m³
  • Gebouwen in hoofdzaak residentieel met een bouwvolume > 5000 m³ (m.u.v. eengezinswoningen)
  • Infrastructuur- en onderhoudswerken met een volume > 250 m³

Verplichte Sloopopvolging & Tracering

Vorige zomer keurde de Vlaamse regering het nieuwe Vlarema goed (zie publicatie in het Staatsblad). Hierin worden de verplichtingen uitgebreid voor de opdrachtgever én voor de uitvoerder van de sloopwerken. Indien de opmaak van een SOP verplicht is, zal ook de conformverklaring ervan en de tracering van het sloopafval verplicht zijn, en dit voor werken waarvoor een omgevingsvergunning wordt aangevraagd na 30 juni 2022. Dit betekent concreet dat in bovenstaande gevallen de volledige traceerbaarheidsprocedure van Tracimat vzw zal dienen gevolgd te worden.

Dit traceringssysteem is uniek in Europa en vormt een essentiële voorwaarde om het klassiek proces van downgrading om te buigen naar frequenter en hoogwaardiger hergebruik en recyclage. Bovendien maakt het urban mining / data mining mogelijk waardoor onderzocht kan worden welke materialenstromen in de toekomst vrijkomen en welke samenwerking er mogelijk is tussen sorteer-, reinigings- en verwerkingsinrichtingen voor de verschillende fracties. Een betere sloopopvolging door de sloopbeheerorganisatie kan een transitie naar circulaire verdienmodellen binnen de bouwsector ondersteunen.

Meer info