PFAS - som kwantitatieve en indicatieve componenten verplicht voor TV'en vanaf 16 januari 2024

15.01.2024

Voor alle technische verslagen die worden ondertekend vanaf 16 januari 2024, dient de nieuwe som PFAS te worden gehanteerd. Dit betekent dat in die technische verslagen de kwantitatieve en indicatieve componenten moeten worden opgeteld. 

Dit is het gevolg van de nieuwe versies van CMA/3/D en WAC/IV/A/025 die op 15 januari 2024 van kracht zijn.

OPGELET: dit geldt niet enkel voor de analyses die volgens de nieuwe CMA/3/D en WAC/IV/A/025 werden uitgevoerd. Ook voor analyses die vóór 15 januari 2024 werden uitgevoerd dient de erkende bodemsaneringsdeskundige de som PFAS uit te breiden met de indicatieve componenten (voor alle technische verslagen die vanaf 16 januari 2024 worden ondertekend). Dit geldt eveneens voor technische verslagen die worden geëvalueerd naar aanleiding van bvb. een actualisatie. 

Wij verwijzen hiervoor naar het recente nieuwsbericht van OVAM (8 januari 2023), en meer bepaald naar de volgende passage: 
'Bij de toetsing aan de som-parameter zullen ook de indicatieve parameters mee in rekening worden gebracht. De toetsing aan ‘PFAS som (=som kwantitatief)’ wijzigt in toetsing aan ‘som van gemeten PFAS’. In alle documenten (codes van goede praktijk, richtlijnen,…) wijzigt waar van toepassing de toetsing aan ‘PFAS som (=som kwantitatief)’ in toetsing aan ‘som van gemeten PFAS’.'

Het toepassen van deze nieuwe som-methodiek is essentieel opdat het technisch verslag conform kan worden verklaard

Heeft u hier vragen over? Neem gerust contact met ons op!

Het Grondbank-Team