Infonamiddag - Het Tijdelijk Handelingskader PFAS - 5 september 2023

23.08.2023

Op 5 september 2023 organiseert Grondbank vzw, in samenwerking met OVAM, OVBServaco en vito, een infonamiddag over het tijdelijk handelingskader PFAS. Deze gaat door in onze kantoren gelegen aan de Kunstlaan 20 te 1000 Brussel, van 13.00u tot 17.00u. 

Doelpubliek: erkende bodemsaneringsdeskundigen, opdrachtgevers, TOP's, CGR's, CSV's

Situering

Het tijdelijk handelingskader PFAS zal zeer waarschijnlijk in werking treden in het najaar van 2023 (de exacte datum zal binnenkort meegedeeld worden). Dit handelingskader zal een grote impact hebben op zowel de opmaak van de technische verslagen als de toepassing van bodemmaterialen, zowel binnen als buiten de kadastrale werkzone. 

Tijdens deze infosessie gaan we vooreerst dieper in op de verschillende gebruiksvoorwaarden voor gebruik als bodem, bouwkundig bodemgebruik en vormvaste producten. Aanvullend gaan we in op de kwaliteitstoets en de punten die dienen te worden afgetoetst voor gebruik in o.a. waterwingebieden, beschermingszones type I, II en III, alsook toepassingen van bodemmaterialen onder (grond)water. 

Vervolgens wordt uiteengezet welke technieken er momenteel voorhanden zijn in het geval PFAS-houdende bodemmaterialen dienen te worden gereinigd. 

Tenslotte wordt er verder ingegaan op de meer technische aspecten van PFAS-analyses in het labo, en dit voor zowel de analyses op het vaste deel van de bodem als voor de uitloogproeven. 

Programma 

13u00 Onthaal

13u15 Inleiding - Dirk Dedecker - OVAM

13u30 Het tijdelijk handelingskader & de kwaliteitstoets - principes voor het gebruik van bodemmaterialen - Andy Heurckmans - Grondbank vzw
Grondbank doorloopt de verschillende criteria voor gebruik van bodemmaterialen en gaat dieper in op de toepassing van de kwaliteitstoets. Ook wordt het belang van afperkend onderzoek, het inzetten van uitloogproeven en de plaatsing van peilbuizen toegelicht.  Tenslotte wordt ook de nieuwe suffix-tabel uiteengezet, die als aanvulling op de 3-delige code in het technisch verslag opgenomen dient te worden. 

14u30 Bepaling uitloog & gemiddelde grondwaterconcentratie ihkv het tijdelijk handelingskader - Ilse Van Keer - vito 

Ilse Van Keer gaat vervolgens dieper in op de Code van Goede Praktijk voor de uitvoering v/e uitlogingstest en de Richtlijn voor het bepalen van de gemiddelde grondwaterconcentratie PFAS binnen de KWZ.

15u00 Reiniging van PFAS-houdende bodemmaterialen - Philippe Goossens en Anthony Tejerizo-Fuertes - OVB 

De grondreinigers vertellen hoe PFAS wordt gereinigd, welke specifieke acceptatiecriteria er gelden en welke info ze nodig hebben om een prijs te bepalen. Dankzij de vele extra investeringen die nu gebeuren, staan ze garant voor voldoende reinigingscapaciteit.

15.30u PFAS in het labo - De uitdagingen van vandaag en morgen - Jan Goossens (Managing Director) Benny Heirman (Lab Manager Organics) - Normec - Servaco 
Een blik achter de schermen van het PFAS-labo. Presentatie met focus op het traject van staalvoorbehandeling over analysemethodiek tot rapportage en interpretatie in al zijn facetten. Antwoorden met diverse aandachtspunten en nuances komen aan bod.

16u00 Vragen 

16u30 Netwerkmoment

Praktische info & Inschrijvingen:

  • Tarieven: gratis voor aangeslotenen (no show fee € 100) - Niet-aangeslotenen: € 150
  • Inschrijven: klik hier, gelieve aan te geven of u de sessie fysiek of online wenst te volgen.
  • Tijd en locatie: 5 september 2023, 13.00u - 17.00u - Kunstlaan 20 - 1000 Brussel