Hopen van ongekende herkomst - illegale stockage

12.02.2023

Regelmatig krijgt Grondbank vzw vragen van erkende bodemsaneringsdeskundigen in verband met 'illegaal gestockeerde hopen' en of ze daarvoor een technisch verslag mogen opstellen. 

In overleg met OVAM werd het volgende afgesproken : in de volgende situaties moeten de gestapelde hopen bodemmaterialen beschouwd worden als een afvalstof (niet-exhaustief):

  • Gestapelde bodemmaterialen (op niet vergunde terreinen) waarvan de herkomst niet meer te achterhalen is (gesluikstorte hopen, een hoop waarvoor geen lijst beschikbaar is van de herkomst,...);
  • Gestapelde hopen waarbij er niet voldaan is aan de verplichtingen m.b.t. de omgevingsvergunning.

In deze situaties mogen de gestapelde hopen niet in een technisch verslag opgenomen worden. Het is de verantwoordelijkheid van de erkende bodemsaneringsdeskundige om na te gaan tijdens het historisch onderzoek of de gestapelde hopen al dan niet onder de afvalstoffenwetgeving vallen. 

Wat te doen met deze hopen? 

Aangezien het om een afvalstof gaat, dienen deze bodemmaterialen conform de bepalingen van het Vlarema te worden behandeld. Wij raden aan om hierover contact op te nemen met de OVAM en de bevoegde instanties inzake handhaving.

Indien de gestapelde hopen dringend verwijderd dienen te worden, is het mogelijk om deze af te voeren naar een vergunde Tussentijdse opslagplaats, een centrum voor grondreiniging of een centrum voor slibverwerking. Daar kan wel een technisch verslag worden opgesteld voor de verdere behandeling.