DOV verder uitgebouwd als platform voor de ontsluiting van PFAS-data

05.04.2022

DOV werd aangeduid als platform om data over PFAS tussen de betrokken (overheids)instanties te delen en voor het grote publiek te ontsluiten.

Op 15/11/2021 werd een eerste publieke versie van de PFAS-verkenner gelanceerd. De eerste resultaten van PFAS-metingen in het grondwatermeetnet van VMM werden toen samen met PFAS-data voor waterbodem, oppervlaktewater, biota en in lozingen ter beschikking gesteld van het grote publiek.

In de voorbije maanden is er hard gewerkt om, naarmate verkennende bodemonderzoeken in opdracht van OVAM vorderen, het kaartmateriaal voor de geïnventariseerde brandweer(oefen)terreinen en incidenten via de PFAS-verkenner te ontsluiten.

Het resultaat kwam vorige week in 2 stappen ter beschikking !

  • Op 29/03/22 werd de kaart met de “actuele no regret zones” gepubliceerd. Deze kaart geeft de afgebakende zones weer waar actuele no regret-maatregelen gelden, zoals door Agentschap Zorg en Gezondheid geadviseerd. AZG gaf op 19/06/2021 aan de lokale besturen het advies om op en rond alle geïnventariseerde zones preventieve maatregelen af te kondigen. Naarmate de onderzoeken vorderen en analyseresultaten beschikbaar komen, worden deze maatregelen aangepast of verstrengd: er worden bijgevolg “locatie specifieke maatregelen” voorgesteld. Indien screening of verkennend bodemonderzoek heeft geleid tot de conclusie dat er geen PFAS-risico uitgaat van de geïnventariseerde bron, dan worden deze preventieve maatregelen opgeheven. De interactieve PFAS-kaart in de PFAS-website steunt op deze kaart. Deze kaart wordt dagelijks bijgewerkt.
  • Op 01/04/22 werden vervolgens ook de datasets die door OVAM worden aangeboden gepubliceerd: de inventaris van brandweer(oefen)terreinen en incidenten, de locaties van bemonsterde profielen en de analyseresultaten van de reeds afgeronde verkennende bodemonderzoeken. Deze data worden minstens maandelijks bijgewerkt.


Zie ook : https://www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling

Bron : DOV