Digitale vrachtbonnen: Grondbank sluit samenwerkingsovereenkomst met Pionira en LZP

04.04.2023

Het digitale vrachtdocument is de laatste jaren aan een versnelde opmars bezig. Het gebruik van het digitale identificatieformulier voor afvalstoffen is in het Vlaamse gewest verplicht sinds 1 januari 2023 (meer info hierover vindt u hier). Maar ook voor transport van bodemmaterialen stijgt de interesse voor papierloze vrachtdocumenten. 

Daarom heeft Grondbank vzw een specifieke API laten ontwikkelen die de koppeling mogelijk maakt tussen onze digitale applicatie en het digitaal platform van externe providers die digitale vrachtbonnen creëren voor uw transporten. Daarbij zal Grondbank geen exclusiviteit hanteren.  Grondbank heeft ondertussen reeds een overeenkomst gesloten met Pionira en LZP

Gegevensuitwisseling grondtransporttoelatingen en meldingen

Deze API biedt de mogelijkheid dat de unieke referentie gelinkt aan een grondverzettoelating of grondtransportmelding, samen met de bijhorende 3-delige codes mee worden vermeld op het digitale vrachtdocument. Hiertoe worden een aantal gegevens tussen de beide databanken uitgewisseld en geverifieerd.  

Samengevat verloopt de gegevens-uitwisseling als volgt:

  • De aannemer of TOP/CGR/CSV vraagt een grondverzettoelating aan bij Grondbank vzw (of doet een grondtransportmelding) via de Grondbank Community. Grondbank levert de grondverzettoelating af;
  • In voorbereiding van het transport initieert de aannemer, TOP/CGR/CSV of diens vervoerder de nodige digitale vrachtdocumenten bij zijn provider. Hij vermeldt daarbij de unieke referentie van de grondverzettoelating of grondtransportmelding via het portaal van de provider; 
  • Bij start van elk transport legt het digitale platform van deze provider verbinding met het platform van Grondbank. Het ondernemingsnummer van de vervoerder, alsook de unieke referentie worden uitgewisseld. 
  • De databank van Grondbank verifieert of de grondverzettoelating of melding de status 'actief' heeft;  
  • Indien dat het geval is word(t)(en) de 3-delige code(s) van de te transporteren bodemmaterialen doorgestuurd naar het platform van de provider en vervolgens samen met de unieke referentie op het digitale vrachtdocument vermeld;
  • Parallel wordt nagegaan of de vervoerder geregistreerd is bij Grondbank vzw. 

Sluitende traceerbaarheid 

De samenwerking tussen Grondbank en deze providers van digitale vrachtdocumenten biedt een aantal voordelen, o.a.:

  • Alle wettelijk verplichte gegevens (Vlarebo art 183) worden correct vermeld op het vrachtdocument;
  • De gegevens m.b.t. de afgeleverde toelatingen of meldingen worden voorafgaandelijk geverifieerd;
  • Een grotere sluitendheid van de traceerbaarheid biedt alle betrokken actoren meer rechtszekerheid.  

Gegevens-bescherming

Opdat de uitwisseling van de gegevens conform de geldende regelgeving (o.a. in het kader van de GDPR-wetgeving) zou verlopen, wordt er een verwerkersovereenkomst afgesloten tussen Grondbank en de provider. Deze voorziet expliciet dat de gegevens uitsluitend worden gebruikt in het kader van de grondverzetsregeling en binnen het kader van de wettelijke taken van Grondbank vzw als erkende bodembeheerorganisatie.  

Met wie werkt Grondbank momenteel samen?

Grondbank vzw maakt geen onderscheid tussen de verschillende providers. Momenteel hebben wij een overeenkomst gesloten met 2 providers:

Beide providers beschikken over de nodige erkenningen voor het afleveren van o.a. de CMR, alsook het identificatieformulier voor afvalstoffen. Dit laatste is essentieel aangezien het digitale vrachtdocument ook gebruikt kan worden voor het vervoer van bodemmaterialen die gereinigd of gestort dienen te worden. In dat geval worden de bodemmaterialen beschouwd als afvalstoffen (bvb. code 999).

    In de nabije toekomst kunnen andere providers volgen. U vindt de meest recente lijst hier

    Wat moet u concreet doen ? 

    Wat de werking van onze digitaal platform betreft, verandert er niets. Indien u echter beroep doet op de diensten van Pionira of LZP, vergeet dan niet om de referentie van de grondverzettoelating of melding in te geven bij het creëren van een nieuw transport. Op die manier kan de gegevens-uitwisseling gerealiseerd worden. Het gebruik van de digitale vrachtbon brengt geen extra kost met zich mee bij Grondbank vzw. 

    Heeft u hierover vragen ? Stuur gerust een berichtje via grondbank@grondbank.be