Digitale vrachtbonnen: derde samenwerkingsovereenkomst met Grondbank

23.10.2023

Eerder dit jaar meldden wij dat Grondbank een overeenkomst had afgesloten met een aantal providers die digitale vrachtdocumenten afleveren (zie hier). Zopas kunnen we het Digiform aan dat lijstje toevoegen. 

Specifieke API 

Grondbank vzw heeft in 2022 een specifieke API laten ontwikkelen die de koppeling mogelijk maakt tussen onze digitale applicatie en het digitaal platform van externe providers die digitale vrachtbonnen creëren voor uw transporten. Deze API werd universeel opgevat en maakt een dergelijk koppeling zeer eenvoudig. 

Met wie werkt Grondbank momenteel samen?

Grondbank vzw maakt geen onderscheid tussen de verschillende providers. Momenteel hebben wij een overeenkomst gesloten met 3 providers:

Deze providers beschikken allen over de nodige erkenningen voor het afleveren van o.a. de CMR, alsook het identificatieformulier voor afvalstoffen. Dit laatste is essentieel aangezien het digitale vrachtdocument ook gebruikt kan worden voor het vervoer van bodemmaterialen die gereinigd of gestort dienen te worden. In dat geval worden de bodemmaterialen beschouwd als afvalstoffen (bvb. code 999).

    In de nabije toekomst kunnen andere providers volgen. U vindt de meest recente lijst hier

    Wat moet u concreet doen ?

    Wat de werking van onze digitaal platform betreft, verandert er niets. Indien u echter beroep doet op de diensten van Pionira, LZP, of Digiform, vergeet dan niet om de referentie van de grondverzettoelating of melding in te geven bij het creëren van een nieuw transport. Op die manier kan de gegevens-uitwisseling gerealiseerd worden. Het gebruik van de digitale vrachtbon brengt geen extra kost met zich mee bij Grondbank vzw.

    Toekomst

    Momenteel bekijkt Grondbank samen met de providers of de uitgewisselde dataset kan worden uitgebreid, zodat dubbel werk bij het ingeven van de data zoveel mogelijk wordt vermeden. Zo zal het ook mogelijk zijn om het adres van de bestemming en de eindbestemming door te duwen via de hogervermelde API. Meer nieuws hierover volgt. 

    Heeft u hierover vragen ? Stuur gerust een berichtje via grondbank@grondbank.be