Definitieve Opslagplaatsen - bepalen van de categorie - onderwatertoepassingen Kwaliteitstoets - UPDATE 1 sept 2023

03.08.2023

Exploitanten van groeves & graverijen met een opvulverplichting (Indelingslijst VLAREM II, Rubriek 60) zullen binnenkort een bijkomende kwetsbaarheidsanalyse moeten laten uitvoeren door een erkende bodemsaneringsdeskundige. Dit kadert in het Tijdelijk Handelingskader PFAS en de bijhorende Kwaliteitstoets.

UPDATE: dit nieuwsitem is gebaseerd op de ontwerpversie van 1 sept 2023 van de Code van Goede Praktijk 'Opmaak Kwaliteitstoets bij vrij gebruik van PFAS-houdend bodemmateriaal in een waterwingebied en bij onderwatertoepassingen'. Deze zal vermoedelijk in de loop van het najaar definitief goedgekeurd worden. Dit artikel is onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

De onderstaande uitleg geldt uitsluitend voor de concentraties aan PFAS; Uiteraard dient er voor alle andere parameters ook te worden voldaan aan de bepalingen van de grondverzetregeling. Bovendien dienen ook de bepalingen van de omgevingsvergunning (acceptatievoorwaarden) te worden gerespecteerd. 

2 categorieën

De kwaliteitstoets voorziet 2 categorieën van Groeves/graverijen:

  • Groeves/graverijen in direct contact met grondwater of in direct contact met een ander oppervlaktelichaam
  • Geïsoleerde groeve/graverij

De bepaling van de categorie waarin een bepaalde groeve of graverij zich bevindt wordt uitgevoerd door een erkend bodemsaneringsdeskundige aan de hand van de Code van goede praktijk – studie van ontvangende groeve en graverij. Neem daarom contact op met een erkende bodemsaneringsdeskundige om na te gaan welke stappen genomen moeten worden om klaar te zijn tegen dat het tijdelijk handelingskader PFAS in werking treedt (vermoedelijk rond de jaarwisseling).

Kwaliteitstoets

Indien men bodemmaterialen wil toepassen voor het opvullen van groeves/graverijen in direct contact met grondwater of en ander oppervlaktelichaam (onder het natuurlijke waterniveau), voorziet het tijdelijk handelingskader een aantal voorwaarden: 

  • Voor bodemmaterialen waarvoor de concentraties aan PFAS onder de rapportagegrens zitten, zijn er geen restricties. Deze kunnen steeds in elk type groeve toegepast worden.
  • Voor bodemmaterialen die voldoen aan de waarde vrij gebruik maar waarvoor de rapportagegrens van één of meer PFAS wordt overschreden, dienen er eerst uitloogproeven te worden uitgevoerd. Dat uitloogresultaat moet voldoen aan de cumulatieve toetsingswaarden voor grondwater:
    Som kwantitatieve en indicatieve PFAS in het eluaat <= de cumulatieve toetsingswaarden grondwater, zijnde
    • som 20 PFAS: 100 ng/l; EN 
    • som van kwantitatieve en Indicatieve PFAS: 500 ng/l

Opmerking : voor geïsoleerde groeves & graverijen gelden er geen voorwaarden voor bodemmaterialen die voldoen aan de toetsingswaarde vrij gebruik maar waarvoor de rapportagegrens van één of meer PFAS wordt overschreden.