De grondverzetregeling in Wallonië - een update - 21 juni 2023

30.05.2023

Op woensdag 21 juni 2023 organiseert de vereniging van Embuild West-Vlaanderen samen met Grondbank vzw een opleiding over de Waalse grondverzetsregeling. Deze sessies worden georganiseerd in samenwerking met Cevora, het vormingscentrum van het aanvullend paritair comité voor bedienden.

Situering

De grondverzetsregeling in Wallonië trad een tweetal jaar geleden in werking. Tijd voor een update.

De Waalse grondverzetsregeling regelt het gebruik van uitgegraven bodem in het Waals gewest. Deze regelgeving vertoont een aantal overeenkomsten met de Vlaamse grondverzetsregeling, maar ook een aantal belangrijke verschillen. De centrale opvolging van de grondstromen gebeuren door een erkend organisme: Walterre asbl. Voor bouw- en infrastructuurprojecten moet de bouwheer voorafgaandelijk aan de werken een ‘technisch verslag’ (Rapport Qualité des Terres - RQT) laten opmaken en een conformverklaring (Certificat de Controle Qualité des Terres - CCQT) aanvragen. Eens de werken gestart, dient de aannemer de nodige transportdocumenten aan te vragen bij Walterre asbl, zodat de traceerbaarheid kan worden gegarandeerd.

Toch zijn er een aantal uitzonderingen waarbij de opmaak van het ‘technisch verslag’ niet verplicht’ is en het volstaat om de gronden te traceren, zoals bvb werven op een onverdacht terrein waarbij er minder dan 400m³ zal vrijkomen. Specifiek voor grondoverschotten uit het Vlaamse gewest wordt de opmaak van een RQT steeds verplicht, met extra aandacht voor de gekende PFAS-problematiek.

Programma

  • Introductie : Wie is Walterre ?
  • Wettelijk kader – verplichtingen – gebruiksvoorwaarden
  • Procedures en documenten
    • Opmaak Rapport Qualité des Terres
    • Traceerbaarheidsprocedure
  • Code Walterre
  • PFAS : specifieke richtlijnen

Praktisch

Wanneer? 21 juni 2023 - 10:00 - 12:00
Waar? Kortrijksestraat 389 A8500 Kortrijk
Inschrijvingen : klik hier