Sitebesluit 'PFAS 3M - Zwijndrecht' goedgekeurd

03.04.2023

De Vlaamse Regering heeft op 31 maart 2023 het Sitebesluit 'PFAS 3M - Zwijndrecht' definitief goedgekeurd. Dit sitebesluit treedt in werking vanaf 30 april 2023. Het sitebesluit kan een belangrijke impact hebben op het technisch verslag (zie verder).

Situering

De omgeving van de 3M-fabrieksterreinen in Zwijndrecht is door emissies vanuit de 3M-fabriek verontreinigd met PFAS-componenten met een verregaande impact op gezondheids- en milieurisico’s (bodem, water, lucht, natuur), economische activiteiten (landbouw) en maatschappelijk relevante projecten in de omgeving (Oosterweelproject), en de leefomgeving van de bewoners. 

Om een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van de PFAS-problematiek mogelijk te maken, beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief tot vaststelling van de site ‘PFAS- 3M Zwijndrecht’. De site omvat de gronden gelegen binnen een perimeter van 5 km rond de 3M-terreinen. De vaststelling omvat onder meer de verplichting voor 3M Belgium tot volledig herstel (tuinen en landbouwgronden) en voorzorgsmaatregelen, en een regeling voor de afstemming van de bodemsanering en grondverzet voor groot grondverzet (vanaf 250 m³) en de vergoeding van kosten voor klein grondverzet (minder dan 250 m³) op gronden binnen de site. Verder zijn er ook timings opgenomen voor de uitvoering van verdere gefaseerde bodemonderzoeken en bodemsaneringsprojecten op de site. De Vlaamse Regering zal de bodemonderzoeken, de humane biomonitoringstudies en andere onderzoeken, en de voortgang van bodemsaneringswerken, permanent evalueren, en zo nodig bijkomende maatregelen nemen.

Bron : Beslissingen van de Vlaamse Regering (Ministerraad 31 maart 2023)

Wat betekent dit sitebesluit voor uw grondwerken en technisch verslag ?

Het sitebesluit maakt een onderscheid tussen werken van minder en meer dan 250m³. Kort samengevat:

Uitgravingswerken in het kader van grondverzet met een volume van 250 m³ of meer 

Het sitebesluit voorziet 2 mogelijkheden:

  • Optie 1: 3M voert eerst prioritair de vereiste bodemsanering uit. Het daaropvolgende grondverzet word hierop vervolgens afgestemd
  • Optie 2: Het grondverzet vindt plaats vóór de opmaak van het beschrijvend bodemonderzoek en bodemsaneringsproject dat momenteel in voorbereiding is. In dat geval neemt de erkende bodemsaneringsdeskundige de nodige bijkomende info op in het technisch verslag
    • de omvang van PFAS-verontreiniging;
    • de risico-beoordeling mbt de vastgestelde bodemverontreiniging
    • een uitspraak over de eventuele saneringsnoodzaak en de prioriteit ervan
    • eventueel te nemen voorzorgsmaatregelen, gebruiksadviezen
    • een beoordeling dat het grondverzet de latere sanering niet verhindert, stand-still art 138 BD).
      Dit dient te gebeuren in overleg met de erkende bodemsaneringsdeskundige van 3M. De eBSD heeft de mogelijkheid om advies te vragen aan OVAM (Het sitebesluit voorziet dat OVAM een second opinion kan vragen aan een andere eBSD)

Grondverzet met een volume van minder dan 250 m³

Het grondverzet mag worden uitgevoerd vóór de opmaak van het beschrijvend bodemonderzoek en bodemsaneringsproject. 3M zal de meerkosten van het grondverzet en de behandeling van de uitgegraven bodem dragen.

Algemeen 

Bij het afbakenen van de kadastrale werkzone moet de erkende bodemsaneringsdeskundige rekening houden met het tijdelijk handelingskader voor PFAS.

Gestapelde hopen
Art. 3 § 6 van het Sitebesluit bepaalt dat "het grondverzet met toepassing van de regeling die door de Vlaamse Regering werd vastgesteld op grond van artikel 138, §1, Bodemdecreet, en overeenkomstig de procedure zoals beschreven in paragraaf 2 [van art. 3 van het besluit] prioritair en uiterlijk binnen een termijn van negen maanden na de inwerkingtreding van dit besluit [moet] uitgevoerd worden voor wat betreft de binnen de perimeter van de site aanwezige reeds uitgegraven gronden die op die datum nog geen definitieve toepassing kennen. Uiterlijk binnen een termijn van twaalf maanden na de inwerkingtreding van dit besluit dient voor deze gronden een bodembeheerrapport zoals bedoeld in artikel 184 VLAREBO beschikbaar te zijn."

Meer info 

Het sitebesluit : klik hier 
Alle gerelateerde documenten: klik hier